Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Grijpskerk. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 18 september t/m 24 oktober 2021
Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

In de kerk van Zuurdijk exposeren vanaf half september een maand lang de volgende exposanten:
Judith Milo, 1943, uit Pieterburen, met fotowerk, een serie portretten van oudere vrouwen, elf stuks, gemaakt in 2019 en 2020. Zij mocht studeren aan de Academie aan de Hobbemakade in Amsterdam en besloot op het laatste moment psychologie te gaan doen aan de VU en de kunst als hobby te houden.

Maxelant Harmsze, 1944, uit Roden, met verrassend licht en vaak ook ruimtelijk werk. Zij heeft sinds ze afstudeerde in 2003 aan Academie Minerva al meerdere exposities gehad, waaronder solo-exposities. Maxelant was lerares Engels voor ze naar Minerva ging.

Er wordt geen werk ter plaatse verkocht, er wordt gewerkt met intekenlijsten voor nieuwe opdrachten.

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43,
Zuurdijk
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 20 oktober t/m 24 oktober 2021
Matty de Vries - Kunst De brug naar mijn leven

Matty de Vries - Kunst De brug naar mijn leven

Stilte is voor mijn werk belangrijk. In de rust en de ruimte van het Groninger platteland vind ik die. Vanuit stilte ontstaat er ruimte. In die ruimte verschijnt in olieverf op doek of op oude panelen een aantal basisvormen - vierkant, cirkel, driehoek, de maan - en doemt een voorstelling op. Mijn schilderijen zijn landschappen waarin tijd een andere dimensie krijgt, waarin je kunt rondwandelen en wegdromen en waarin je later misschien nog niet eerder geziene beeldelementen gewaarwordt. Mijn illustraties en vormgeving zijn direct en vaak speels.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Tijd Woensdag tm zondag 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl

21

october
Cursus Hebreeuws voor beginners in de synagoge

Cursus Hebreeuws voor beginners in de synagoge

Waar komen de woorden mazzel, tof en smeris vandaan? Vanaf donderdag 21 oktober a.s. wordt in Synagoge Groningen de cursus Kennismaken met modern Hebreeuws gegeven. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis.
Anders dan het latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israël. Weliswaar is het Hebreeuws gemoderniseerd en spreken we nu van Ivriet, maar het schrift is sinds het ontstaan van de Bijbel en de Thora ongewijzigd gebleven.

Mazzel, tof en smeris ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Tijdens de cursus maken ze ook kennis met de literatuur, cultuur en geschiedenis van het Jodendom. De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de Hebreeuwse letters. Om het de cursisten gemakkelijk te maken, ontvangen ze een speciale kalligrafiepen. Verder krijgen ze tijdens de cursus veel handige tips om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Cursus informatie
Zeven lesavonden Kennismaken met modern Hebreeuws Data: donderdag 21-10 | 28-10 | 04-11 | 18-11 | 25-11 | 02-12 | 09-12
Tijden: 19:00-21:00 uur
Kosten: € 70,-- (voor gehele cursus incl. lesmateriaal)
Adres: Nieuwstad 28 (Rabbinaatshuis), Groningen
Docent: Chris van Wierst
Opgave: communicatie@synagogegroningen.nl

Locatie Groningen: Nieuwstad 28
Tijd 19:00 - 21:00 uur
Prijs Toegang EUR 70,00; reserveren verplicht
Inlichtingen communicatie@synagogegroningen.nl

22

october
Bonte mix gitaarvrienden in kerk Obergum

Bonte mix gitaarvrienden in kerk Obergum

WinSUMMERfest en Old Dutch & friends presenteert op vrijdag 22 oktober een bonte mix van vier gitaarvrienden in de Obergum kerk te Winsum.

Wat deze vrienden gemeen hebben is een voorliefde voor de akoestische gitaar, de 6 of 12 snaren beroerend als bezeten door de geest van geestenvaders John Fahey, Robbie Basho, Leo Kottke en de vooroorlogse bluesgitaristen zelve. Geen ingestudeerde en vermoeiende snarenkrachtpatserij, maar beheerste en dan weer wilde gitaarexploraties, waarin folk, blues, bluegrass, jazz, raga, country en experimentelere geluiden samensmelten tot een spiritueel gitaarklankengeluid. Gitaarmuziek voor de ziel. Het gerenommeerde Amerikaanse platenlabel Tompkins Square uit San Francisco bracht in de afgelopen jaren van alle vier artiesten muziek uit. Een grotere aanbeveling is er bijna niet!

Son of Buzzi (CH). Hij is wellicht het meest experimenteel van het stel. Hij kan evengoed sober akoestisch picken als caleidoscopische en drone-achtige klanktapijten toveren uit zijn elektrisch gitaar. Een avontuurlijke trip die even meditatief is als verontrustend. De Amerikaanse muziekwebsite Record Crates United noemde Son of Buzzi “…one of the most skilled experimental guitar soli artists in Europe today.”

Des Moines (IT). Deze bebaarde snarenplukker laat op zijn meest recente album, Like Freshly Mown Grass (2018), horen dat hij een heel aardig mopje sologitaar kan spelen. Maar verrassend zijn met name de zwaar door Nick Drake en Bert Jansch beïnvloedde liederen met vocalen: songs met kop en staart, sober omlijst en waarin de fluisterende stem van Romei je meesleept naar een onschuldige fantasiewereld vol kleurrijke landschappen. Des Moines leverde in 2019 een gitaarinstrumentaaltje af voor een Jack Rose tribute album.

Joost Dijkema (NL) behoeft in het noorden des lands wellicht geen introductie, maar voor wie dit noordelijke snarenwonder nog nooit heeft gehoord: hij heeft toch echt maar tien vingers! Debuutalbum Sacred Revelations (2016) en opvolger Time Thief (2019) staan bol van de avontuurlijke en instrumentale gitaarcomposities, afgewisseld met fraaie staaltjes singer-songwritermuziek (yep, met vocalen), ergens tussen Michael Chapman, Steve Gunn en Townes van Zandt in. De Volkskrant roemde zijn debuutalbum met de woorden “En wat is Sacred Revelations een prachtplaat geworden. Americana zoals ze die in de VS nauwelijks meer durven maken. Blues, country en folk met het soort van de duivel bezeten akoestische gitaarinstrumentaaltjes”. Tweede album Time Thief mocht in het toonaangevende Engelse muziekmagazine Shindig! zelfs rekenen op een vijfsterrenrecensie. Dijkema stond als enige Nederlander ooit op de planken van het Take Root festival.

Gwenifer Raymond (UK) is misschien wel de bekendste Europese exponent uit het genre. Haar laatste twee albums op Tompkins Square (You Never Were Much of a Dancer uit 2018 en Strange Lights Over Garth Mountain uit 2020) sloegen in als een bom. The Guardian wond er geen doekjes om en gaf de volle mep (vijfsterren) aan Dancer: “It’s music that creaks, in which you can hear the metaphorical wind whistling through the figurative cracks in the walls.” Aanvankelijk zwaar beïnvloed door maestro John Fahey, maar op haar derde en meest recente album spit ze dieper. Live is deze madam een beest. Met haar lange, donkere haar hangend over de gitaar of banjo gaat ze wild fingerpickend te keer alsof de dag des oordeels aanstaande is (wat niet ondenkbaar is).
Alle liefhebbers van avontuurlijke gitaarmuziek mogen dit niet aan zich voorbij laten gaan!

Kaarten zijn te koop Kaarten zijn te koop bij Old Dutch te Winsum (hoofdstraat Obergum 34) of via de mail jananco@gmail.com.

Locatie Obergum: Kerkepad 4
Tijd Aanvang 19:30 uur
Inlichtingen jananco@gmail.com
Lees meer

22

october
Roon Staal in Appingedam

Roon Staal in Appingedam

Zanger en pianist Roon Staal treedt vrijdag 22 oktober op in de Kerk Kabzeel. Het concert is onderdeel van zijn jaarlijkse Herfst Tour en start om 20.00 uur. De 41-jarige singer-songwriter bezoekt van 30 september t/m 31 oktober in totaal 21 locaties in Nederland.

Tijdens de concerten brengt hij zowel enkele van zijn originele werken (Promise, The Garden Of Light, Morgen Komt Eraan en het nieuwe By Her Side) als bekende covers zoals Smile, I Have A Dream, Danny Boy, Look For Me In Rainbows en andere werken van o.a. The Beatles, Abba en Simon & Garfunkel ten gehore.

Lovende kritieken
Terugkomend publiek kent de warme stem en het golvende pianospel van de zanger die ook bekende cover songs tot zijn eigen maakt. Maar voor hen die Roon Staal nog niet eerder live hebben meegemaakt heeft de legendarische zanger Art Garfunkel (Simon&Garfunkel) een aanbeveling:

“Here I take great pleasure in introducing the extraordinary talent of Roon Staal, one of the truly great singers in the western world! We have been friends for years, singing together and recording just for the beauty of it. Let the amazing tenor vocal performance of Mr Staal now carry you away! Very truly yours, Art Garfunkel”.

En ook de Britse singer-songwriter Gilbert O'Sullivan is enthousiast over de Nederlandse troubadour: “It is his voice not least his songwriting ability that really shines throughout.”

Musicals
Staal staat bekend om zijn imponerende piano spel in combinatie met zijn soepele, warme stem waarmee hij op authentieke wijze het publiek in vervoering brengt. De kleinschalige concerten scheppen daarbij een intieme sfeer tussen de artiest en het luisterend publiek. Toch stond hij al vanaf jonge leeftijd in de grotere theaters zoals Carre Amsterdam, Luxor Rotterdam en het Beatrix Theater in Utrecht. Hij speelde hoofdrollen in de musicals Les Miserables (1991), Tommy (2001), Rembrandt (2006) en Petticoat (2010), waarvoor hij genomineerd werd voor een Musical Award. Ook in het buitenland treedt hij af en toe op zoals in Rusland en Japan. Momenteel werkt hij aan een Amerikaanse album release waarvan de single Dreamer in deze nazomer uitkomt.

Locatie Appingedam: Dijkstraat 77
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 20,00
Lees meer

23

october
Muzikale kindervoorstelling: De wolf en de zeven geitjes

Muzikale kindervoorstelling: De wolf en de zeven geitjes

In deze vrolijke familievoorstelling steken vertelkunstenaar Gijs van Rhijn, bassist Ronald Jonker en pianiste Japke Hartog het alom bekende sprookje ‘ De wolf en de 7 geitjes’ van de gebroeders Grimm in een muzikaal jasje.

‘De wolf en de 7 geitjes’ vertelt het sprookje over een moedergeit die haar kinderen waarschuwt de deur voor niemand open te doen, omdat de boze wolf in het bos loopt. Maar de wolf haalt allerlei trucs uit de kast om toch bij de geitjes te komen. Lukt het de geitjes om de wolf buiten de deur te houden?

voor iedereen, incl. ranja voor de kinderen: € 8,00

Locatie Wehe-den Hoorn: Kerkstraat 21
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00; reserveren verplicht
Inlichtingen theaterreserveringen@marnehoes.nl 
Lees meer
Zaterdag 23 oktober t/m 24 oktober 2021
Kunstexpositie Dien Smilde in Romaanse Kerk Marum

Kunstexpositie Dien Smilde in Romaanse Kerk Marum

Met als thema Circle of Women is er in de maand oktober een expositie van schilderijen van Dien Smilde in de Romaanse Kerk in Marum.

Dien is in 1952 geboren in Leeuwarden. Het gezin heeft vier dochters, waarvan zij de oudste is. Eigenlijk heeft Dien zich vanaf haar vroege jeugd bezig gehouden met vele creatieve uitingen. Op haar 10e organiseert Dien al samen met haar zus Foek knutselmiddagen voor kinderen uit de buurt. Het scheppende zit in haar genen: Diens opa van moederszijde is kunstschilder en ook tantes van die kant houden zich hiermee bezig.

In de jaren ‘60 volgt Dien een cursus vrije expressie. Later volgt ze uiteenlopende studies op creatief gebied. Ze maakt wandkleden van textiel, werkt veel met wol en gaat ze zijdeschilderen, waarin ze ook workshops geeft. Ook gaat ze kunstgeschiedenis studeren. Door haar baan en haar gezin (Dien en haar man hebben een zoon en een dochter) raken haar creatieve talenten wat op de achtergrond. Later pakt ze toch de draad weer op. 15 jaar eerder volgde ze al eens een opleiding intuïtief schilderen. Na deze opleiding krijgt ze behoefte aan meer figuratief werk, ze gaat op zoek naar een eigen stijl. Twee jaar lang volgt zij een Masterclass aan de Kunstacademie Friesland bij Doet Boersma. De laatste jaren houdt Dien zich ook bezig met keramiek en maakt ze gebruik van het Atelier van Keramiek Unyk in Drachten. Daar leert ze Gonnie Boomgaard kennen en onder de naam ART-TWA tonen ze samen hun werk op exposities en markten. Ook geven ze samen workshops. In 2016 verhuist Dien van Friesland naar Groningen en gaat ze wonen in Marum. In Roden gaat ze naar de teken- en schildersgroep van Antje Sonnenschein.

In 2018 blijkt Dien ernstig ziek te zijn. Hersteld na een grote operatie blijkt ze helaas nog niet genezen. Ze wordt bestraald, opnieuw geopereerd, maar de ziekte blijkt ongeneeslijk. Om de ziekte te remmen en de levensduur mogelijk te verlengen ondergaat ze chemo- en immuuntherapie. Om deze rollercoaster te verwerken, heeft Dien veel geschilderd, gekleid en gemediteerd.

Bij haar werk maakt ze haiku’s om haar gevoelens zowel in beeld als onder woorden te brengen. De afgelopen 2 jaar werkte ze aan het thema ‘De vrouwen rondom me heen - Circle of Women’, over de belangrijke vrouwen in haar leven, haar 3 zusjes, haar dochter en haar 2 kleindochters. Zij staan rondom haar in deze moeilijke periode in haar leven.

De expositie is elk weekend in oktober te bezoeken, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Het eerste en het laatste weekend is Dien zelf beide dagen aanwezig bij haar expositie.

Locatie Marum: Noorderringweg 41
Tijd 13:30 - 16:30 uur
Lees meer

23

october
Courtisane 19.00 en 20.30 uur

Courtisane 19.00 en 20.30 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie
Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!

Reserveren via pieterkoetje@live.nl

Locatie Oude Pekela: Hendrik Westerstraat 114
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

24

october
Courtisane in Nieuw Scheemda

Courtisane in Nieuw Scheemda

Eindelijk mag het weer: naar theatervoorstellingen! Schout bij nacht treedt 20 keer op omprachtige oude Groninger kerken. En we laten de monumentale orgels weer eens klinken. Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. In de spannende composities heeft het kerkorgel een hoofdrol.

Courtisane gaat over ambitie, identiteit, emancipatie, gender en liefde. Heel veel liefde. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, kwetsbaar, smaakvol, stoer en sexy!


Zondag 24 oktober vindt de voorstelling plaats in de kerk van Nieuw Scheemda van 14:00 tot 15.00 uur. Met na afloop nazit met koffie en cake.

Plan je bezoek en reserveer kaarten via ankie.grooten@ziggo.nl

Locatie Nieuw Scheemda: Hamrikkerweg 27,
Nieuw Scheemda
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren verplicht
Lees meer

24

october
Boëthius - Muziek, filosofie en poëzie in concert

Boëthius - Muziek, filosofie en poëzie in concert

Geïnspireerd door de legendarische in gevangenschap geschreven: De consolatione philosophiae nemen celliste Mathilde van Wijnen, violiste Rhodes Selhorst en componist Renger Koning je op zondag 24 oktober mee op een poëtisch en filosofisch getint muziekproject. Met composities voor strijkinstrumenten van Pēteris Vasks, Calliope Tsoupaki, Kate Moore en Francisco del Pino gaat de muziek terug naar de “harmonie der sferen” van Boëthius. De live uitgevoerde muziek mengt zich subtiel met podcast-achtige soundscapes met teksten van Boëthius over isolatie en verstilling in tijden van crisis. En dan vooral de betekenisvolle rol die filosofie en muziek spelen om daar als mens mee om te gaan.

Plan je bezoek en reserveer je tickets via de website.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50; reserveren gewenst
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Lees meer